عوارض کراتین برای زنان باردار؛ مطالعه بر روی خطرات و پیامدهای مخرب

یکی از مسائل مورد توجه، محتوای فرمالدهید در برخی از محصولات کراتین است. فرمالدهید یک ماده شیمیایی است که به عنوان عامل صافکنندگی و نگهدارنده در برخی از فرمولاسیونهای کراتین استفاده میشود. علاوه بر فرمالدهید، دیگر مواد شیمیایی مانند آمونیاک، پارابنها، و… نیز در برخی از محصولات کراتین وجود دارند که ممکن است برای سلامتی مادر و جنین خطراتی داشته باشند. بنابراین عوارض کراتین در دوران بارداری زیاد است و به هیچ وجه توصیه نمیشود.
در دهههای اخیر، استفاده از محصولات کراتین برای بهبود وضعیت و زیبایی موها به طور چشمگیری افزایش یافته است. کراتین به عنوان یک پروتئین مهم در ساختار موها شناخته میشود که باعث بهبود قوام و صحت آنها میشود. با این حال، استفاده از محصولات کراتین برای زنان باردار موضوعی است که نیازمند بررسی دقیقتر است، زیرا ممکن است این محصولات دارای عوارض جانبی برای سلامتی مادر و جنین باشند. در ادامه به ترکیب کراتین و عوارض آن برای زنان باردار پرداخته ایم.
کراتین مو چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم در مورد عوارض کراتین برای زنان باردار صحبت کنیم، بهتر است ابتدا کمی در مورد ترکیبات کراتین بدانیم.
کراتین به طور طبیعی در بدن حیوانان و انسانها یافت میشود. این ماده در انسان به طور طبیعی در پوست، مو و ناخن وجود دارد و در حیوانات در پشم، شاخ، پر و سم آنها یافت وجود دارد. برخی از انواع کراتین در بدن وجود دارند که باعث تنظیم تولید پروتئین و همچنین رشد سلولی میگردند. در واقع کراتین در دو نوع وجود دارد؛ آلفا کراتین و بتا کراتین. کراتین موجود در پوست و مو از نوع آلفا کراتین است.
فرمالدهید چیست؟
وقتی در مورد عوارض کراتین مو برای بدن صحبت میشود، نام فرمالدهید را میشنوید. البته ممکن است فرمالدهید با نامهای دیگری نیز شناخته شوند که در ادامه به آنها میپردازیم. این ماده در دمای اتاق به حالت گاز است و اما به منظور حفاظت از گونههای بیولوژیکی به شکل محلول استفاده میشود. علاوه بر این به عنوان ماده ضد عفونی کننده هم به کار میرود.
معمولا در کنار نام فرمالدهید، نام فرمالین هم زیاد شنیده میشود. در واقع این دو ماده هر دو یک چیز هستند اما در دو شکل متفاوت. در واقع فرمالین به محلولی گفته میشود که ۳۷ درصد فرمالدهید دارد. البته فرمالین در بعضی مواقع ترکیباتی مانند متانول نیز دارد.
حالت پلیمریزه شده فرمالدهید خالص به صورت پارافرمالدهید (PFA) میباشد که به حالت جامد تبدیل شده است. خلاصه فرمالدهید به هر شکلی که باشد میتواند برای بدن مضر باشد؛ چون سمی و فرار است. البته FDA این ماده را در دسته مواد سرطانزا قرار داده است.
فرمالدهید تا چه حد خطرناک است؟
به علت مضر بودن فرمالدهید ممکن است روی بستهبندی خیلی از محصولات کراتین، میزان فرمالدهید کمتر از میزان واقعی نوشته شده باشد. مثلا مطالعهای در سال ۲۰۱۴ روی برندهای کراتینی که در آفریقای جنوبی تولید شده بود نشان داد که از هر ۷ محصول، ۶ تای آنها ۹۶/۰ تا ۴/۱ درصد کراتین دارند. یعنی پنج برابر بیشتر از حداکثر مقدار توصیه شده.
علاوه بر این مطالعهای مشابه در سال ۲۰۱۱ نشان داد که مقدار فرمالدهید در ۴ برند مختلف بیشتر از حد مجاز توصیه شده بود. این مطالعه نشان داد که میزان غلظت فرمالدهید در سالنهای آرایشی در طور پروسه اتوکشی و سشوار کشی برای یک نفر در حدود ۰۸/۰ تا ۴۷/۳ ppmاست.
آژانس ثبت مواد سمی و بیماریها عنوان کرد که بودن در مجاورت فرمالدهید با مقدار ۱/۰ تا ۵/۰ قسمت در میلیون (ppm) قادر است منجر به تحریک بینی، چشم، آسم و آلرژی شود. همچنین میتواند تاثیرات عصبی نیز داشته باشد. در غلظتهای بیشتر، ممکن است منجر به اگزما یا حتی تغییراتی در نحوه عملکرد ریه شود.
در واقع میزان این دو ماده در کراتین بیشتر از چیزی است که خیلیها بتوانند تحمل کنند. کسی که یک بار این کار را در آرایشگاه انجام میدهد، ممکن است اثرات آن را زیاد احساس نکند، اما آرایشگری که در سال آرایشی کار میکند و مرتب در معرض این ماده است، میتواند در معرض خطرات بیشتری باشد.
توجه: نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که شما فقط در آرایشگاه در معرض این ماده نیستید، بلکه هر بار که در خانه از سشوار و اتو برای موهایتان استفاده میکنید، این ماده در فضای خانه پخش میشود و شما آن را استنشاق میکنید که ممکن است برای سلامتیتان مضر باشد.
آیا کراتین بدون فرمالدهید وجود دارد؟
عنوان شده که در سالهای اخیر محصولات کراتین فاقد فرمالدهید هم عرضه شده است اما گاهی ممکن است اطلاعات غلط یا نامشخصی روی بستهبندی آن نوشته شده باشد. نکته دیگری که وجود دارد این است که ممکن است برخی از تولید کنندگان بیشتر به جهت گمراه کردن مصرف کننده، فرمالدهید را با نام دیگری روی محصول درج کنند که عبارتند از:
- آلدهید
- آلدهید پیوندی
- فرمالین
- فرمیک آلدهید
- متاندیول
- متانال
- متیل آلدهید
- متیلن گلیکول
- متیلن اکسید
- اسید مربیسید
علاوه بر این ممکن است در این محصولات مواد نگهدارندهای استفاده شده باشد که میتوانند تولید فرمالدهید کنند. این مواد عبارتند از:
- بنزیل همی فرمال
- دیازولیدینیل اوره
- ایمیدازولیدینیل اوره
- کواترنیوم-۱۵
در واقع قسمت مهمی از محصول کراتینه که باعث اثرکنندگی بیشتر کراتین میشود، از فرمالدهید است. پس پیدا کردن محصولی که ادعا میکند بدون فرمالدهید است بسیار کار سختی است. اگر قصد کراتینه کردن موهایتان را دارید، حتما در مورد برندهای مختلف جستجو کنید و برچسب محصولات را بخوانید تا بتوانید سالمترین آنها را پیدا کنید.
عوارض کراتینه مو برای زنان باردار
در بالا در مورد عوارض فرمالدهید صحبت کردیم تا برسیم به اینکه آیا این ماده برای زنان باردار خطرآفرین است یا نه؟ ۱
در واقع هر مادهای که بتواند با پوست سر تماس پیدا کند، میتواند جذب خون شود. مواد درون خون هم میتواند به جنین منتقل شود. بنابراین کراتینه تا زمانی که به پوست میخورد، میتواند به جنین هم منتقل شود و در روند رشد آن اختلال ایجاد کند. این ماده در دوران بارداری و شیردهی میتواند به جنین منتقل شود. بنابراین توصیه میشود به هیچ وجه در این دوران کراتینه انجام ندهید و آن را به بعد دوران بارداری و شیردهی موکول کنید. حتی در دوران بارداری در جایی که احتمال استنشاق این ماده وجود دارد هم نباید باشید.
عوارض کراتین مو در ماه اول بارداری
تا اینجا متوجه شدیم که کراتین در دوران بارداری خطر آفرین است. اما میزان تاثیرگذاری آن در ماههای اول که هنوز ارتباط خونی بین مادر و جنین ایجاد نشده است و خونرسانی از طریق جفت نیست، کمتر است. بعد از این مدت که جریان خونرسانی از جفت آغاز شد، هر مادهای که بتواند وارد خون شود، میتوانند روی چنین تاثیر بگذارد.
عوارض کراتین در ماه آخر بارداری
در ماههای آخر بارداری اندامهای جنین به طور کامل شکل گرفتهاند و کراتینه کردن در این دوران خطر کمتری دارد. اما به هیچ وجه نباید کراتین در هفته آخر بارداری انجام شود. کراتین در هیچ کدام از ماههای بارداری توصیه نمیشود، اماگر به هر دلیل اصرار به این کار دارید، حتما با پزشک خود مطرح کنید. علاوه بر این حتما به هنگام کراتین از ماسک استفاده کنید و به آرایشگر بگویید که به هیچ وجه مواد کراتین با پوست سر برخوردی نداشته باشد. علاوه بر تمام مواردی که گفته شد استنشاق فرمالدهید میتواند منجر به سوزش گلو، سرفه و حتی خونریزی بینی شود.
فرمالدهید موجود در کراتین خطر ابتلا به سرطان و بیماری را به همراه دارد. همچنین ممکن است سیستم عصبی مرکزی نیز در معرض آسیب قرار گیرد که میتواند منجر به سردرد، افسردگی و مواردی از این دست شود. علاوه بر این ممکن است سبب اختلال در حافظه و تعادل نیز بشود.
اگر فردی مبتلا به آسم، برونشیت و یا مشکلات تنفسی دیگر باشد، حساسیت بیشتری به فرمالدهید نشان خواهد داد. مطالعات گستردهای در مورد تاثیر فرمالدهید بر زنان باردار صورت نگرفته است اما مطالعاتی بودهاند که نشان داده فرمالدهید میتواند در زنان باردار منجر به زایمان زودرس و یا وزن نگرفتن جنین شود.
مضرات بوی کراتین برای زن باردار
در ترکیب کراتین، آمونیاک هم وجود دارد. زمانی که حرارت به این مواد میرسد تولید بخار میکند که استنشاق آن میتواند در مادر به دلیل پایین بودن سیستم ایمنی بدن واکنشهایی مثل سوزش و آبریزش و سوزش گلو و خونریزی بینی به همراه داشته باشد.